Dzień: 25.04.2024r. Imieniny: Estery, Jarosława, Kaliksta, Marka,…

Aktualności

Zadbaj o mózg!

Pewne składniki odżywcze pomagają w zachowaniu zdrowia mózgu, pomimo upływu lat, mówią neurolodzy.

Dieta ma ogromne znaczenie dla naszego mózgu – wpływa na jego zdrowie i aktywność. W dłuższej perspektywie dieta dobra dla mózgu, zawierająca składniki odżywcze, stanowi jeden z najważniejszych elementów profilaktyki przed starzeniem się mózgu.

Składniki odżywcze dla mózgu 

Dieta zdrowa dla mózgu powinna być urozmaicona i bogata w różnorodne składniki odżywcze. Składniki odżywcze, których nie może zabraknąć w diecie zdrowej dla mózgu:

  • Lecytyna – substancja budująca włókna nerwowe, znajduje się m.in. w produktach sojowych i jajkach. Jest najlepszym źródłem choliny, której niedobór powoduje spadek wydolności mózgu.
  • Żelazo – nośnik tlenu, dba o odpowiednie dotlenienie mózgu, zapewniając pracę z maksymalną wydajnością. Jego niedobór może powodować trudności w nauce. Najlepszym źródłem żelaza jest wątroba i czerwone mięso, a także nasiona roślin strączkowych.
  • Magnez i wapń – pomagają w przewodzeniu impulsów nerwowo- mięśniowych. Magnez dodatkowo wspomaga procesy koncentracji, łagodzi stres i napięcie, które mogą prowadzić do niedotlenienia mózgu. Zawarty jest między innymi w orzechach, migdałach i wyrobach mlecznych.
  • Cynk – jego niedobór może zaburzać procesy koncentracji i zapamiętywania. Znajduje się m.in. w owocach morza (ostrygi, w mięsie, fasoli, kaszy gryczanej i orzechach.
  • Potas – poprawia dotlenienie mózgu, reguluje czynności nerwów, jego źródłem są nasiona roślin strączkowych, orzechy, pietruszka, melon, awokado, porzeczki, banany.
  • Fosfor – składnik tkanki mózgowej, zwiększa inteligencję i poprawia nastrój. W dużych ilościach występuje w serach, mięsie i rybach. 
  • Antyoksydanty – to substancje, które wiążą wolne atomy tlenu. Opóźniają procesy starzenia się komórek, chronią przed demencją starczą i pozytywnie wpływają na pamięć. Do antyoksydantów zaliczamy witaminę A, E i C, karotenoidy (na przykład beta-karoten, zeaksantyna), bioflawonoidy, niektóre składniki mineralne, na przykład cynk i selen, a także związki, takie jak koenzym Q. Źródłem antyoksydantów są też, nie zaliczane do podstawowych składników, wino i  – co odkryto niedawno – piwo (a konkretnie chmiel, zawierający ksantohumol – związek o silnym działaniu przeciwutleniającym, tradycyjnie wykorzystywany w chińskiej medycynie ludowej). Najlepiej sięgać po naturalne antyoksydanty zawarte w owocach, warzywach bogatych w karotenoidy, bioflawonoidy i witaminę C (np. czarne porzeczki, pomarańcze, pomidory, brokuły).

W diecie dla mózgu bardzo ważne jest uwzględnienie wszystkich składników odżywczych – z tego właśnie powodu dieta powinna być urozmaicona.

 

Źródło