16.10.2019
Przepis na rozgrzewającą zupę dyniową
Składniki:
- kawałek dyni-0,7 kg
- kawałek korzenia imbiru-3 cm
- duża cebula
- 4 szklanki wywaru warzywnego
- 1,5 łyżki masła
- czarny pieprz, sól.
- Do dekoracji: kwaśna śmietana, uprażone migdały.
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić dynie w kostkę, cebulę posiekać. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać imbir, pokrojoną dynię. Składniki smażyć , mieszając. Wlać wywar i gotować 15 min. Miękką dynię zmiksować, dodać pieprz i sól.
Do każdej porcji zupy na talerzu dodać kleks gęstej, kwaśnej śmietany z prażonymi migdałami.
Rozgrzewająca zupa przyda się na chłodne dni.
Smacznego!