Dzień: 18.10.2019r. Imieniny: Bratumiła, Hanny, Juliana, Klemencji,…

Aktualności

Krem jaglany z borówkami – przepis

Składniki:

kasza jaglana, mleko migdałowe, borówki, cukier muscovado

Kasza jaglana – jest lekkostrawna i nie uczula, nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, jest dobrym domowym lekarstwem na katar, zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie.

Mleko migdałowe – to bogactwo minerałów – posiada zapas magnezu, manganu, selenu, żelaza, wapnia i potasu, witaminy E.  Skutecznie wspiera układ odpornościowy,  reguluje poziom cholesterolu.
 Zaletą tego mleka nad krowim jest zawartość zdrowszego tłuszczu oraz brak kazeiny.

Borówki – przynoszą organizmowi wiele korzyści. Wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. Mają zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL) i podwyższania poziomu dobrego cholesterolu (HDL), przez co wspomagają pracę układu sercowo- naczyniowego.

Cukier muscovado – Ma słodki, karmelowy smak, podobny do miodu i jest często stosowany jako zamiennik miodu. Znajdują się w nim też następujące składniki mineralne – żelazo, fosfor, wapń, potas i magnez. Dzięki witaminie A i C, podobnie jak miód będzie chronił nasz organizm przed przeziębieniami.

Przygotowanie:

  • Do garnka wsyp pół szklanki kaszy, 1 szklankę mleka migdałowego
  • Ugotuj kaszę, przełóż do miksera
  • Dodaj 1 łyżkę muscovado i pół szklanki mleka migdałowego
  • Do miseczki wsyp borówki i zalej kremem jaglanym
  • Posyp borówkami i cukrem muscovado wierzch kremu.

 

Źródło