Krem jaglany z borówkami – przepis
Składniki:
kasza jaglana, mleko migdałowe, borówki, cukier muscovado
Kasza jaglana – jest lekkostrawna i nie uczula, nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, jest dobrym domowym lekarstwem na katar, zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie.
Mleko migdałowe – to bogactwo minerałów – posiada zapas magnezu, manganu, selenu, żelaza, wapnia i potasu, witaminy E. Skutecznie wspiera układ odpornościowy, reguluje poziom cholesterolu.
Zaletą tego mleka nad krowim jest zawartość zdrowszego tłuszczu oraz brak kazeiny.
Borówki – przynoszą organizmowi wiele korzyści. Wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. Mają zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL) i podwyższania poziomu dobrego cholesterolu (HDL), przez co wspomagają pracę układu sercowo- naczyniowego.
Cukier muscovado – Ma słodki, karmelowy smak, podobny do miodu i jest często stosowany jako zamiennik miodu. Znajdują się w nim też następujące składniki mineralne – żelazo, fosfor, wapń, potas i magnez. Dzięki witaminie A i C, podobnie jak miód będzie chronił nasz organizm przed przeziębieniami.
Przygotowanie:
- Do garnka wsyp pół szklanki kaszy, 1 szklankę mleka migdałowego
- Ugotuj kaszę, przełóż do miksera
- Dodaj 1 łyżkę muscovado i pół szklanki mleka migdałowego
- Do miseczki wsyp borówki i zalej kremem jaglanym
- Posyp borówkami i cukrem muscovado wierzch kremu.