Kawa z kardamonem
Nie ma nic lepszego o poranku niż kubek aromatycznej kawy. Niektórzy piją ją w celu pobudzenia, inni natomiast dla smaku i relaksu. Filiżanka ulubionego napoju może wprawić nas w doskonały nastrój na cały dzień, a szczególnie mała czarna z kardamonem i cukrem trzcinowym Diamant.
Kardamon posiada wiele doskonałych właściwości, które można wykorzystać w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Korzenną przyprawę doceniono już wieki temu w czasach starożytności, wykorzystując ją głównie podczas leczenia różnych dolegliwości – przeziębienie, ból brzucha, a nawet podawano go niejadkom.
Kardamon poprzez swój smak wspomaga ludzki apetyt. Obecnie, oprócz zastosowań typowo leczniczych, kardamon jest świetnym dodatkiem do deserów i kaw. Szczypta tej przyprawy może nadać daniu całkowicie inny charakter. Swoim korzennym, ostrym, a zarazem słodkim smakiem doskonale pobudza kubki smakowe. Warto wspomnieć, iż kardamon jest najstarszą, ale również drugą z najdroższych przypraw świata! Klasyczną małą czarną możemy przygotować właśnie z kardamonem dodając również cukier trzcinowy, który podkreśli i wzbogaci smak kawy w delikatne, karmelowe nuty.
Przepis na czarną kawę z kardamonem
- 1-2 łyżeczki kawy mielonej
- szczypta mielonego kardamonu
- 100 ml wody
- cukier trzcinowy DIAMANT DRY DEMERARA do smaku
Wsypać kawę do filiżanki, dodać kardamon i dobrze wymieszać. Wszystko zalać wrzącą wodą i przed podaniem dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym.