Domowe sposoby na obniżenie ciśnienia
Przyczyną nadciśnienia może być nadwaga, stres lub nadmiar soli w organizmie. Za wysokie ciśnienie w dużym stopniu odpowiedzialne są pokarmy. Produkty, które podnoszą ciśnienie to m.in. tłuste mięsa, słodycze, konserwowana żywność, żółte sery, słone i tłuste przekąski oraz zupy w proszku. W przypadku nadciśnienia należy ograniczyć także spożywanie produktów takich jak: białe pieczywo, kawa, herbata, biały ryż, żółtka jaj i makarony z białej mąki.
Owoce obniżające ciśnienie to świeże truskawki, maliny, jagody, żurawina, porzeczki, morele, brzoskwinie i cytrusy. Owoce te zawierają witaminę C, potas i duże ilości błonnika, dzięki czemu regulują poziom ciśnienia i przyspieszają wydalanie soli z organizmu.
Świeże owoce zawierają duże ilości błonnika i witaminy C, która wpływa na rozkurcz naczyń krwionośnych. Owoce te mają także dużo potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze. Potas jest odpowiedzialny za szybsze wydalanie soli z organizmu, która jest jedną z przyczyn nadciśnienia. Owoce te mają właściwości przeciwzapalne i zapobiegają powstawaniu w tętnicach blaszki miażdżycowej.