Dzień: 30.04.2024r. Imieniny: Balbiny, Balladyny, Bartłomieja, Chwalisława,…

Aktualności

Przepis na żurek

SKŁADNIKI– 6 PORCJI

  • 500 g kości lub żeberek wędzonych (lub 250 g boczku wędzonego)
  • 2 litry bulionu*
  • 500 ml żuru – zakwasu (gotowego, z butelki)
  • 200 ml gęstej śmietany homogenizowanej 18%
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 350 g wiejskiej kiełbasy

 

PRZYGOTOWANIE

  • W garnku zagotować bulion z dodatkiem wędzonki. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  • Dodać żurek z butelki (wcześniej potrząsnąć butelką w celu przemieszania zawartości) oraz śmietanę i majeranek. Dokładnie wymieszać i na zagotować na małym ogniu.
  • Doprawić zmielonym pieprzem w razie potrzeby oraz dodać obraną z błonki i pokrojoną na kawałki kiełbasę. Podgrzać i podawać z dodatkami.

WSKAZÓWKI

* np. rosół lub bulion drobiowy, warzywny czy kostka np. DOMOWA

 

 

 

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zurek-blyskawiczny