Siła dzikiej róży
Często spotykana w przydomowych ogródkach, starych parkach lub przy polnych drogach, dzika róża jest rośliną o bardzo szerokich zastosowaniach. Miłośnicy gotowania doceniają jej lekko cierpki smak nadający aromatu potrawom zarówno słodkim jak i wytrawnym, zaś nasze babcie stosowały ją jako lekarstwo na popularne dolegliwości. Dziś w lecznictwie coraz częściej ponownie sięga się po dziką różę, gdyż jej właściwości mogą czynić cuda w naszym organizmie.
Po pierwsze owoce dzikiej róży to źródło witaminy C, wspomagającej system ochronny organizmu. Roślina zawiera także szereg innych witamin: A, B1, B2, E, K, które działają wzmacniająco i przeciwzapalnie. Wyciągi z owoców a a także liści róży pomocne są także przy nieżytach żołądka, biegunkach i ogólnym osłabieniu ciała. Z owoców róży można pozyskać specjalny olejek, zawierający witaminę E, który stosuje się przy problemach skórnych, oparzeniach i ropiejących ranach. Kosmetyki zawierające ekstrakt z dzikiej róży rozjaśniają skórę i nadają jej zdrowy kolor. Warto sięgnąć po produkty z dzikiej róży i wzmocnić organizm.
Źródło : http://www.bycseniorem.pl/Sila_dzikiej_rozy_15_n1507