02.04.2020
Przepis na żurek
SKŁADNIKI– 6 PORCJI
- 500 g kości lub żeberek wędzonych (lub 250 g boczku wędzonego)
- 2 litry bulionu*
- 500 ml żuru – zakwasu (gotowego, z butelki)
- 200 ml gęstej śmietany homogenizowanej 18%
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 350 g wiejskiej kiełbasy
PRZYGOTOWANIE
- W garnku zagotować bulion z dodatkiem wędzonki. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
- Dodać żurek z butelki (wcześniej potrząsnąć butelką w celu przemieszania zawartości) oraz śmietanę i majeranek. Dokładnie wymieszać i na zagotować na małym ogniu.
- Doprawić zmielonym pieprzem w razie potrzeby oraz dodać obraną z błonki i pokrojoną na kawałki kiełbasę. Podgrzać i podawać z dodatkami.
WSKAZÓWKI
* np. rosół lub bulion drobiowy, warzywny czy kostka np. DOMOWA
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zurek-blyskawiczny