Kilka słów o probiotykach
Proces starzenia się przebiega indywidualnie u każdego z nas. Jak wynika z Badania Stanu Zdrowia Ludności, u osób w wieku podeszłym notuje się wzrost zachorowania na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, nadciśnienie czy schorzenia układu krążenia. Alarmującym problemem stało się także zwiększenie częstości występowania zaburzeń poznawczych takich jak np. choroba Alzheimera, na którą obecnie na świecie cierpi więcej osób niż wszyscy mieszkańcy Polski. Jak wynika z najnowszych badań, narzędziem pełniącym ochronną rolę w przebiegu zaburzeń poznawczych mogą być probiotyki.
Okazuje się, że prawie 50 mln osób na świecie cierpi obecnie na demencję. Zgodnie z opinią ekspertów, liczba ta ma wzrosnąć do prawie 75 mln osób już w 2030 roku. Wśród czynników, które mogą wpłynąć ochronnie w przebiegu wspominanych zaburzeń, wymienia się często trudne do wprowadzenia zmiany behawioralne, czyli aktywny tryb życia i zdrową dietę. Ostatnie wyniki badań wskazują także na pomocną rolę probiotyków.
W zdrowym ciele zdrowy duch
Zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia, seniorzy powinni pozostać aktywni także na emeryturze. Wśród licznych korzyści regularnych ćwiczeń fizycznych wymienia się zmniejszenie ryzyka chorób sercowo – naczyniowych, cukrzycy, nowotworów, a także usprawnienie koordynacji ruchowej i zmniejszenie częstotliwości zaburzeń równowagi, a co za tym idzie – upadków. Odpowiednio dostosowane ćwiczenia fizyczne pozwalają także na obniżenie ciśnienia tętniczego, poprawiają skład ciała i wpływają na poprawę funkcji poznawczych.
Według opinii ekspertów, rodzaj aktywności fizycznej należy dobrać indywidualnie, mając na uwadze stan zdrowia seniora, a także obecny stopień sprawności. Do polecanych form należą: spacer, jazda na rowerze, basen, zabawa z wnukami, zorganizowane zajęcia grupowe, a także aktywność związana z codziennym wykonywaniem obowiązków domowych. Zgodnie z opinią WHO, minimalny czas spędzony na ćwiczeniach o średniej intensywności to 150 minut tygodniowo. Jeśli aktywność fizyczna jest wysokiej intensywności, czas ten może zostać skrócony do 75 minut tygodniowo.
Osoby nieaktywne powinny zacząć od ćwiczeń o niskiej intensywności, wykonywanych w krótki sesjach treningowych. W miarę poprawy kondycji, należy wydłużać czas, a także zwiększać intensywność ćwiczeń. Ci seniorzy których mobilność jest znacznie ograniczona, nie powinny całkowicie rezygnować z bycia aktywnym. Osoby te, na miarę swoich możliwości, powinny włączyć ćwiczenia fizyczne minimum 3 razy w tygodniu. Korzyścią będzie zmniejszenie ryzyka upadków, a także poprawa równowagi.
W grupie raźniej
Wyniki badań naukowych potwierdzają także ochronną rolę wsparcia rodziny i kontaktów towarzyskich. Osoby zaangażowane w życie społeczne są mniej narażone na ryzyko wystąpienia depresji, a także zaburzeń otępiennych takich jak choroba Alzheimera. Seniorzy powinni być włączani w spotkania rodzinne i spędzanie czasu z wnukami. Pomocne w rozwijaniu swoich kontaktów społecznych w podeszłym wieku, są także zajęcia grupowe organizowane w ramach społeczności lokalnych np. w domach kultury i świetlicach.
Zdrowie na talerzu
Jak wykazano w licznych badaniach, także codzienna dieta znacząco wpływa na kondycję naszego układu nerwowego. Zdrowy i odpowiednio skomponowany jadłospis, już w życiu płodowym jest konieczny do prawidłowego rozwój mózgu i siatkówki. Dietą skomponowaną specjalnie z myślą o zdrowiu mózgu jest dieta MIND, czyli The Mediterranean – DASH Intervention for Neurodegenerative Delay diet. Jest to plan żywieniowy, który powstał w 2015 roku na bazie dwóch diet: śródziemnomorskiej i DASH. Dwie ostatnie mają udowodnione działanie ochronne w wielu chorobach cywilizacyjnych takich jak: cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie, nowotwory, a także zaburzenia poznawcze.
Dieta MIND opiera się na produktach spożywczych, które wykazują szczególnie cenny wpływ na kondycję mózgu. Należą do nich: warzywa, w tym szczególnie zielone warzywa liściaste (takie jak np. jarmuż i szpinak), owoce jagodowe np. truskawki, orzechy (nie solone), oliwa z oliwek, pełnoziarniste produkty zbożowe, a także wino spożywane w ograniczonych ilościach. Do polecanych źródeł białka w tej diecie należą: ryby i owoce morza, a także nasiona roślin strączkowych np. fasola i chudy drób.