Dzień: 22.12.2024r. Imieniny: Balbiny, Beaty, Bożeny, Drogomira,…

Aktualności

Herbaty rozgrzewające na jesień

Dni są coraz krótsze, wieczory coraz chłodniejsze, a ciało domaga się porządnej porcji ciepła. A najlepiej rozgrzać się… od środka. Proponujemy kilka rozgrzewających wariantów do przyrządzenia w domowym zaciszu.

 

Rozgrzewające napoje

Pomysłów na rozgrzewające napoje jest całe mnóstwo! Co jednak wybrać, by było i smacznie, i zdrowo? Mam trzy propozycje – sięgnijmy do ulubionych, tradycyjnych napojów, podglądnijmy, co takiego wybierają przedstawiciele innych kultur i pochylmy się nad smakami dzieciństwa. Każdy z nas znajdzie dla siebie napój idealny, który nie tylko rozgrzeje, ale odwdzięczy się również doskonałym smakiem.

 

Masala chai – herbata z mlekiem i przyprawami

Indyjska herbata malasa chai to świetny wybór na chłodne, jesienno-zimowe wieczory. I mimo że nie mamy w zwyczaju pić herbatę z mlekiem, to gorąco zachęcam do jej spróbowania. Nie dość, że rozgrzewa dzięki przyprawom, to na dodatek dodaje więcej energii, niż kawa.

Potrzebne będą:

  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki sypanej, czarnej herbaty
  • łyżeczka kardamonu i cynamonu
  • szczypta imbiru oraz pieprzu kajeńskiego
  • garść goździków
  • 5 łyżeczek cukru

Jak to zrobić?

W pierwszym garnku gotujemy mleko z dodatkiem przypraw – cynamonu, kardamonu, goździków, imbiru i pieprzu. Dodajemy również cukier i często mieszamy, gotując mleko kilka minut. W drugim garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej herbatę. Doprowadzamy ją do wrzenia.

Następnie przelewamy herbatę przez sitko do pierwszego garnka i mieszamy z mlekiem. Zmniejszamy ogień. Mieszamy składniki, by wydobyć z nich korzenny aromat. Po minucie ściągamy garnek z ognia i przelewamy gotowy napój przez sitko. Najlepiej pić herbatę gorącą.

 

Herbata z konfiturą

Zdaje się, że herbaty z konfiturą pijemy coraz rzadziej, a przecież to doskonały wybór na chłodne wieczory. Jeśli chcemy, by herbata była nie tylko pyszna, ale i zdrowa, wybierajmy tę liściastą. Najlepsza będzie herbata zielona, która zawiera potrzebne dla zdrowia przeciwutleniacze.

Konfiturę do herbaty najlepiej przyrządzić samemu. Najlepsza jest wiśniowa, malinowa, różana, a nawet pigwowa i tę ostatnią polecam. Można ją przyrządzić samodzielnie, ponieważ wciąż mamy pod dostatkiem kwaśnych owoców pigwy.

Potrzebne będą:

  • około 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • dwie szklanki wody

Jak to zrobić?

Owoce szorujemy i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazdka nasienne. Skórki zostawiamy. Następnie wsypujemy owoce do garnka, zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ponad godzinę, aż owoce nie staną się przezroczyste.

Gdy owoce zmiękną i zgęstnieją, przelewamy konfiturę do słoików, które następnie pasteryzujemy. Konfitura z pigwy nada herbacie niezwykłego aromatu, bursztynowego koloru i lekko kwaśnego posmaku.

Herbatę najlepiej zaparzać w imbryczku lub gotować na małym ogniu. Esencję przelewamy do kubka i dodajemy do niej przygotowaną konfiturę. Pyszny i rozgrzewający napój gotowy.

 

Źródło: https://cafesenior.pl/artykuly/grzance-i-herbaty-rozgrzewajace-napoje-na-chlodne-wieczory,70602.html